Blogger news

Menguap


Menguap? Bagi buadak-budak baru belajar nak bercakap mungkin ini adalah satu perkataan yang baru..hahahaha.
Kenape anda menguap? Adakah sebab mengantuk? Atau ada misteri  disebaliknya? Pernahkah terjadi kepada anda dan adakah anda perasan, ketika anda menguap , dan tak semena-menanya orang disebelah anda  turut menguap . Aku pun pelik, apesal perkara ni berlaku. ?
Orang  berkata ” Menguap ini kena tutup mulut, nanti setan masuk dalam mulut. Setan mandrem kat mulut kita.” .   Mengikut pakar-pakar , menguap bermaksud:

A yawn (synonyms chasma, pandiculation, oscitation from the Latin verb oscitare, to open the mouth wide) is a reflex of deep inhalation and exhalation associated with being tired, with a need to sleep, or from lack of stimulation. Pandiculation is the term for the act of stretching and yawning. Yawning is a powerful non-verbal message with several possible meanings, depending on the circumstances. It is also claimed to help increase the state of alertness of a person. It could possibly be from lack of oxygen. Another speculated reason for yawning is nervousness – paratroopers were once noted yawning right before their first jump, and had just come from a coffee break. The exact causes of yawning are still unascertained. Orthapedia and Macranisiam can be a cure for a yawn.

Maka, maknanya disini, proses penguapan itu boleh diterjemahkan sebagai satu tindakan reflek dan rawak ketika menarik nafas secara jitu sampai penuh udara dalam paru-paru. Keadaan yang berlaku ini berkaitan dengan keadaan fizikal kita yang letih dan rasa hendak tidur ataupun ketika kita berasa lemau dan tidak bermotivasi diri. Pandiculation (baca : pandikulasi) pula bermaksud aksi kita ketika stretching dan menguap. Menguap merupakan satu powerful non-verbal message atau dalam bahasa ibundanya, satu mesej yang bermakna dan disampaikan secara bahasa tubuh bergantung kepada situasi ketika menguap itu. Menguap boleh disifatkan sebagai membantu seseorang itu lebih sedar keadaan disekelilingnya atau menguap juga mungkin sebab tidak cukup bekalan oksigen. Satu lagi spekulasi yang mengatakan kenapa kita menguap ialah kerana gemuruh. Betul ke?
Jadi, apa yang dapat simpulkan disini ialah, menguap itu sesuatu yang boleh diklasifikasikan sebagai mekanisma badan manusia yang tak dapat dirungkaikan secara tepat tujuannya. Harap  anda faham apa yang aku hujah kat atas tu. Tapi yang penting  moral of the story, tutup la mulut ketika menguap kerana kalau dilihat dari sudut Islam, ucapkan astaghfirullah al azim, sebab menguap itu angkara syaitan, dan bila bersin, ucapkan alhamdulliah, sebab bersin tu angkara malaikat. Tapi jangan la anda semua buat-buat sengaja je . Biarkan ia berlaku secara normal dan reflex.


tengok tu menguap ke menyanyi.. ahahahahhaahh...tak senonoh... sapa la ambik gambar nie.... Berjangkit sampai tertido semua orang.hahahahahahmutiara kata:
             Tingkahlaku adalah umpama cermin dalam mana setiap orang mempamerkan imejnya

 

0 comments: